Sensia logo
Natur SenSia Fibers

Dobra životna ravnoteža
- umijeće sreće

Kada govorimo o životnoj ravnoteži, većina nas misli na ravnotežu između privatnog i poslovnog. Danas, nakon pandemije i krize, više no ikada vjerujemo da ne živimo kako bismo radili, nego da radimo kako bismo živjeli.

Potvrđuje to i istraživanje provedeno na više od 9000 radnika u Velikoj Britaniji koje je pokazalo da 65 % njih na prvo mjesto stavlja dobar omjer između privatnog i poslovnog, a ne novac. Stvaranje dobre životne ravnoteže važno je za tjelesnu, emocionalnu i mentalnu dobrobit, ali i za tvoju karijeru. Poslodavci sa zadovoljnim radnicima imaju niže troškove, manje izbivanja te vjerne i produktivne radnike.

Kako pronaći pravu ravnotežu?

Ne traži savršenstvo, zadovolji se dobrim. Ponekad ćeš se više fokusirati na posao, ponekad ćeš imati više energije za hobije i svoje voljene. Ravnoteža se postiže dugoročno, ne svaki dan. "Nađi posao koji voliš" – stara je mudrost koja nikada ne izlazi iz mode. Ne moraš obožavati svoj posao i svaki njegov aspekt, ali nađi posao i okruženje koje ti je dovoljno uzbudljivo da se ne groziš svakog novog radnog dana.

I naš zadnji savjet glasi - postavi jasne granice, i na poslu i kod kuće, ali i sebi. Ne odgovaraj na pozive van radnog vremena, nauči obitelj da se snađe bez tebe 8 sati dnevno i prema sebi se ponašaj nježno. Savršena ravnoteža u svakom trenutku ne postoji. Sve što možemo je svaki dan stremiti da uživamo u trenutku u kojem se tada nalazimo.