Sensia logo
Natur SenSia Fibers

Kako bolje spavati?

Ono što jedemo i pijemo utječe na kvalitetu i količinu našeg sna. Svi znamo da kavu ne treba piti prije no što se ušuškamo u krevet, ali većina nas ne preže od slatkih, slanih, masnih zalogaja i grickalica dok se navečer opuštamo pred TV-om.

Istraživači su otkrili da uživanje u šećerima, masnoćama i prerađenim ugljikohidratima može poremetiti san, dok unos povrća, vlakana i hrane bogate nezasićenim masnoćama – poput orašastih plodova, maslinovog ulja, avokada – ima suprotan učinak i potiče kvalitetan san.

Odnos između loše prehrane i lošeg sna dvosmjerna je ulica. Ne samo da hrana utječe na san, nego i nedostatak sna uzrokuje fiziološke promjene koje potiču konzumaciju junk i ostale brze hrane. U kliničkim testiranjima pokazalo se da odrasli koji noću spavaju samo 4 do 5 sati, tijekom dana konzumiraju više kalorija i preferiraju slatko.

Primjer hrane dobre za san često je spominjana mediteranska prehrana. Povrće, voće, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, piletina, jogurt... zalogaji su za laku noć.

Toplo mlijeko koje su nam majke često nudile sadrži triptofan, kalcij, vitamin D i melatonin, sastojke koji promiču bolji san. Jogurt je izvrstan izvor kalcija koji je tijelu potreban za proizvodnju melatonina. Biljni čajevi poput kamilice djeluju umirujuće i pomoći će tijelu i duhu da mirno usnu i obnove se za dan koji slijedi.